מה זה דבש?
דבש הוא חומר מזון מתוק וצמיג המיוצר על ידי דבורים וכמה חרקים קשורים. דבורים מייצרות דבש מהפרשות סוכריות של צמחים (צוף פרחוני) או מהפרשות של חרקים אחרים (כגון טל דבש), על ידי רגורגיטציה, פעילות אנזימטית ואידוי מים. הדבש מאוחסן במבני שעווה הנקראים חלות דבש.
תהליך ייצור הדבש
תהליך ייצור הדבש מתחיל בכך שהדבורים אוספות צוף מפרחים. הצוף מאוחסן בבטן הדבש של הדבורה ומוחזר לכוורת. ברגע שהוא נמצא בכוורת, הצוף מועבר מדבורה לדבורה, ומוסיפים לצוף אנזימים כדי לפרק את הסוכרים המורכבים לסוכרים פשוטים. לאחר מכן הדבורים מניפות את כנפיהן כדי לאדות את המים מהצוף, מה שמסמיך אותו לדבש.
שלב 1: איסוף צוף
השלב הראשון בתהליך ייצור הדבש הוא שהדבורים אוספות צוף מפרחים. הדבורים משתמשות בלשונן הארוכות כדי לשאוב את הצוף ולאגור אותו בבטן הדבש שלהן. לאחר מכן הדבורים עפות בחזרה לכוורת, שם הן מעבירות את הצוף לדבורים אחרות.
שלב 2: הוספת אנזימים
ברגע שהצוף נמצא בכוורת, הדבורים מוסיפות אנזימים לצוף. אנזימים אלו מפרקים את הסוכרים המורכבים בצוף לסוכרים פשוטים יותר, כמו גלוקוז ופרוקטוז. תהליך זה ידוע בשם היפוך.
שלב 3: אידוי מים
השלב הבא בתהליך ייצור הדבש הוא שהדבורים יאדו את המים מהצוף. הדבורים מניפות את כנפיהן כדי ליצור משב רוח, שעוזר לאידוי את המים. כשהמים מתאדים, הצוף מתעבה והופך לדבש.
קצירת דבש
לאחר שהדבש מוכן, הדבורים מכסות את תאי חלת הדבש בשעווה כדי לאטום את הדבש. לאחר מכן הכוורן מסיר את מסגרות חלת הדבש מהכוורת ולוקח אותן לבית דבש לעיבוד. לאחר מכן, הכוורן משתמש במחלץ דבש כדי לסובב את מסגרות חלת הדבש ולהסיר את הדבש.
עיבוד דבש
לאחר שהדבש מופק ממסגרות חלת הדבש, הוא מתאמץ כדי להסיר כל זיהומים. לאחר מכן מחממים את הדבש כדי להרוג כל חיידק וכדי להקל על המזיגה. לאחר מכן יוצקים את הדבש לצנצנות או לכלים אחרים ומסומנים למכירה.
סיכום
תהליך ייצור הדבש הוא תהליך מרתק שמתחיל בכך שהדבורים אוספות צוף מפרחים ומסתיים בקציר ועיבוד הדבש של הכוורן. התהליך כולל שהדבורים מוסיפות אנזימים לצוף, אידוי המים מהצוף וקצירת הדבש ועיבודו. התוצאה הסופית היא חומר מזון מתוק וצמיג שרבים נהנים ממנו.